Skam och rädsla i klimakteriet

 

skam och rädsla leena källqvist

222.- Skam och rädsla med Leena Källqvist

Många känner skam och rädsla i klimakteriet. Rädsla för en förändringsprocess. En rädsla som ofta leder vidare till skamkänslor

Klimakteriet är en intensiv förändringsprocess som man har svårt att ta in. Klimakteriekärring. Gråhårig och stapplande. Svårt att acceptera att vara i klimakteriet. Varför frågar du det? Jag är inte där. Jag är ung och stark.

Det är inte så konstigt, för vem vill förknippa sig med den nidbild som finns av klimakteriekvinnan och vem blir du efter klimakteriet? Man kan skämmas och vara orolig för sin förändring, inte känna igen sig själv, bli stressad och då påverkas vårt psyke vilket kan leda till nedstämdhet och frustration.

I en förändringsprocess är vi känsliga, hudlösa. Rädda att hamna i situationer vi tidigare inte varit i. Okoncentrerade. Oroliga att inte ha tankarna med oss. Rädda att få svettningar och bli röda. Då ser alla att jag är där. Tänk om jag måste ta av mig tröjan? Vi blir stressade och då fungerar vi ännu sämre.

Vi står alltså inför en förändringsprocess. I en situation där vi är rädda för att ”tappa det”. När vi hamnar i en situation vi inte känner igen och vi är rädda för att inte klara av och bli accepterade, blir vi osäkra och rädda. Och rädsla leder ofta till skam.

De andra förändringsprocesserna vi går igenom, puberteten, när vi får barn och blir mammor är OK. Däremot är det inte OK att bli gammal. Vi går mot döden. Vi skäms för att vi är i klimakteriet.

Vi måste börjat jobba med den social konstruktionen för klimakteriet. Vi är förhoppningsfullt i ett paradigmskifte i västvärlden. I många länder är det inte så. Där betraktas ”mogna” kvinnor som som kloka, visa, starka. I västvärlden betraktas vi som förbrukade. Vi har en idé i västvärlden vad klimakteriet är. Idén att man är slut är inte sann. Idén måste förändras.

Men här finns chans att vända rädslan mot nyfikenhet som kan skapa motivation till att växa och förändra sig själv. Genom kris och trauma uppstår möjligheten till personlig utveckling och det vill psykoterapeuten Leena Källqvist hjälpa oss att se.

Om vi lyckas höja statusen på klimakteriet och oss själva som starka och visa varelser kan vi uträtta underverk. Pågår paradigmskiftet där klimakteriet ses som stärkande, utvecklande och som kan få dig att växa?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Leena och Åsa talar om avsnitt 196 ”Utan filter” med Betty Wassenius. Ett starkt, personligt och öppet avsnitt om hur hon upplever sitt klimakterium.

Leena Källqvist  är ordförande i förningen Föreningen för integrativ medicin och hälsa och leder podden Både och istället för antingen.

Anders Tengström, som Leena nämner i avsnittet, kan du lyssna på i avsnitt 37 om stresshantering och i avsnitt 88 om att ta stress på allvar

Anders Olsson och avsnittet ”Medveten andning” hittar du i avsnitt 187. Doktor Cecilia Tibell finns med i ett antal avsnitt bl a avsnitt 188 om autoimmuna sjukdomar, i avsnitt 189  om åldrande, skölldkörtel och migrän och i avsnitt 208 om hormonkaos.

Louise Rudberg och avsnitt 167 handlar om hur man kan vara ett stöd för någon i klimakteriet.