Negativa tankar i klimakteriet

negativa tankar i klimakteriet christina l persson
310.- När det känns tungt med Christina L Persson

Att ha negativa tankar i klimakteriet är vanligt. Hur vänder man mörker till ljus?

I livets mitt möter vi ofta en punkt där det som tidigare fungerat inte längre gör det. Klimakteriet är inte nödvändigtvis orsaken till negativa tankar, men kan vara en katalysator. Men frågan om identitet, särskilt när man inte längre är i en aktiv föräldraroll, är central. Vem är jag när jag inte längre är mamma?

Det är viktigt att identifiera de verkliga orsakerna. Att börja prata och att sätta ord på vad man längtar efter och inte längtar efter. Om inte, finns risk att vi blir offer för våra känslor och tror att vi inte kan påverka vår situation. Men det kan vi.

Christina delar sin egen erfarenhet av mycket stor sorg efter att ha förlorat sin man i Estoniaolyckan. Att hantera sorg är en process som börjar intellektuellt men så småningom måste omfamnas emotionellt. Att hitta hopp i hopplösheten är en utmaning eftersom sorg är djupt individuell, men samtal är en väg till att öppna upp och gå vidare. Att vända från mörker till ljus är möjligt, ofta mer än vi tror.

Som kvinna mitt i livet bär vi på mycket som vi behöver hantera. Kropp och själ är sammanlänkade, och att börja prata är ett sätt att gå från att nöja sig till att vara nöjd. Vi behöver fråga oss själva vad som får oss att må bra, vilket kan vara en ovant men är en viktig process. Vi är ofta medvetna om vår kost, träning och miljöpåverkan, men vi tänker sällan på de tankar vi bär om oss själva, som i hög grad styr vår vardag.

En terapeut kan vara en viktig resurs och hjälp för att börja prata och förstå att man inte är ensam i sina tankar. Terapi handlar inte bara om att ha haft en svår barndom; det är ett sätt att utvecklas. Samtal med någon kan vara ett sätt att utvecklas.

Antidepressiva mediciner kan vara en viktig hjälp för att skapa lugn, men det är också viktigt att förstå varför man hamnat där man är. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Det är vårt eget ansvar att ta oss framåt. Ingen annan har lösningen på vårt välmående. Även om vi ibland behöver hjälp för att ta oss ur svåra situationer, måste vi själva vilja förändras.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Behöver du här och nu tala med någon så gå in på 1177 och sök på psykisk hälsa, där finns telefonnummer och möjliga stödlinjer.

Vill du komma i kontakt med Christina Persson och läsa mer om hennes arbete?

Andra avsnitt värda att lyfta är 244 Självstark med Camilla Hasselvret och .  avsnitt 114 Sorg med psykolog Sara Burlin Pellbäck.