334. Farlig stress med Giorgio Grossi
All stress är inte farlig. Ibland är stress faktiskt bra. Efter att lyckats med något, kanske ett föredrag som man varit nervös inför, släpper spänningen och man känner sig nöjd och glad. Man får en kick. Den stress som inte är bra är en långvarig stress där man inte får en återhämtning.
Ibland är man inte medveten om att man är utsatt för stress. Det kan vara att man inte trivs på jobbet. En chef som man inte kommer överens med. Arbetsuppgifter som inte passar dig. För mycket, eller för litet att göra. Det kan vara att de personliga relationerna hemma inte fungerar. Att ekonomin oroar. Att man är orolig för sina barn eller sina åldrande föräldrar som man känner ett ansvar för.
Man kanske inte ser sådana problem som stress, men det är det. Får det pågå länge kommer det att påverka dig negativt. Både fysiskt och psykiskt.
Klimakteriet är faktiskt också en fysiologisk stress. När hormonerna åker berg-och dalbana är det en fysiologisk stress. Vi blir sårbarare mot det som händer runt omkring oss. Det är ingen slump att genomsnittsåldern för kvinnor i Giorgio Grossis stressmottagningen är 45 +- 10 år. Det är inte bara en fysiologisk fråga utan också att vi nu också är mitt i livet med allt vad det innebär.
Givetvis är vi alla olika och olika sårbara. För en del blir det ett temporärt problem som de kommer att komma över. Speciellt om de har insikt i vad som händer med dem och hur de skall handskas med det. Andra har större sårbarhet att drabbas av utmattningssyndrom. Lär vi oss se och känna varningstecken kan vi kanske bromsa i tid.
Men det är inte alltid så lätt att se och koppla problem med sömn, koncentration, tunnelseende, magen och matsmältningen eller blodtryck och hjärta till att man har problem på jobbet eller i sin relation.Forskaren och psykoterapeut Giorgio Grossi vid Karolinska har under många år arbetat och forskat om stress. Mekanismerna bakom stress, varför vi känner den och vilka funktioner som påverkas och hur vi kan handskas med den.
Ett nyttigt avsnitt speciellt för dig som tycker att det finns två sätt att göra saker och ting på: mitt sätt eller fel sätt. Och alltså måste se till att ha full kontroll över hur saker och ting görs. Bättre att göra det själv!
Länkar
Läs mer mer om Giorgio Grossi och hans böcker och forskning
Mer om Giorgios stressmottagningen
Om du varje dag upplever stark oro och ångest för att något hemskt ska hända dig eller dina närstående kan du lida av Generaliserat ångestsyndrom (GAD)
Lär dig mer om stress och återhämtning i Klimakteriepodden. Kika på avsnitt 209 Stress med Anders Tengström, avsnitt 210 Stress-varva ner med Daniel Ek och och avsnitt 211 Stress och återhämtning med Ellen Engvall.