349.- Dosering av hormoner med Naomi Flamholc
När det kommer till hormonbehandling i klimakteriet, är valet av preparat och dosering avgörande för att nå önskad effekt. Varje kvinna är unik, och vad som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan.
Naomi Flamholc, allmänläkare specialiserad på klimakteriebehandling, ger en genomgång av hormonbehandlingen. Om symptomen. Om de olika preparaten som tabletter, plåster, gel och spray- Om behandlingsformerna och om dosering. Om syntetiskt och bioidentiskt gulkroppshormon. Om eventuella risker.
Vilka symptom och problem man får hjälp med är individuellt, men vallningar och svettningar försvinner oftast helt. Att slippa sådana påverkar ju också sömnbesvär som har stor påverkan på vårt dagliga liv. Psykiska problem som minnessvårigheter och depressioner är mer komplexa i det att de också kan påverkas av andra faktorer. Men en hormonbehandling hjälper i de allra flesta fall. Samma sak med ledvärk och muskelvärk.
Naomi talar om hur man kommer fram till en behandling som passar. Det är viktigt att ha tid och ha tålamod för att hitta rätt metod. För effekterna av en vald hormonbehandling kan variera – medan vissa kvinnor upplever snabb lindring av symtom som vallningar och svettningar, kan det behövas längre tid för att hitta rätt för andra.
Hormonbehandling är en effektiv behandling men det är ingenting man skall experimentera med. Det som passar den ena passar inte den andra. För att hitta den behandling som hjälper just dig behövs hjälp från vården. Vi är olika känsliga och har olika behov. För kvinnor med speciella behov, som exempelvis en ADHD-diagnos, kan hormonbehandling kräva extra omsorg för att undvika överstimulering eller andra negativa biverkningar.
Det är också viktigt att vara medveten om att inte alla symtom nödvändigtvis är hormonrelaterade; det kan finnas andra faktorer som påverkar hur du mår. Hittar man inte rätt med en hormonbehandling kanske det är något annat man kan fokusera.
Och, hur och när slutar man med hormoner? Det är numera accepterat att det inte finns en fast gräns på fem år för hormonbehandling. istället är det en individuell bedömning som avgör. För vissa kan det vara nödvändigt att trappa ner långsamt, medan andra kanske föredrar att sluta tvärt. Här är det viktigt att rådgöra med en kunnig vårdgivare som kan vägleda i processen.
Lyssna på andra avsnitt med Naomi, avsnitt 283 Sexuell hälsa, underliv & testosteron, avsnitt 295 Lyssnarfrågor, avsnitt 322 Uppföljningsfrågor, eller avsnitt343 Klimakteriesymptom och behandling