B-vitamin, vad du bör veta

b-vitamin jannike fernström
311.- B-vitaminer – varför och hur med Jannike Fernström

I klimakteriet genomgår kvinnans kropp betydande förändringar. En tid då uppmärksamhet på näringsintag blir ännu viktigare. Vitaminer och mineraler är viktiga för oss och måste tillföras eftersom vår kropp inte kan producera dem själv.

B-vitaminer spelar en central roll inte bara för den fysiska hälsan utan även för det mentala välbefinnandet. Dessa vitaminer, som omfattar en grupp av 8 olika typer, är avgörande för en rad kroppsfunktioner som metabolism, celldelning, och mental hälsa, vilket är särskilt relevant under klimakteriet.

I det här avsnittet talar allmänläkaren och funktionsmedicinaren Jannike Fernström med Christina Sundeqvistvi om B-vitamin.

B6-vitaminet är känt för sitt bidrag till mental välbefinnande, sömn och humör. En bra nivå av B6 kan minska risken för depression, vilket är särskilt betydelsefullt under klimakteriet då många kvinnor upplever humörsvängningar.

B9, eller folsyra, är viktig för blodbildningen och kan även bidra till att minska vallningar.

B12 finns huvudsakligen i animaliska produkter som ägg, fet fisk, nötkött, fågel och inälvsmat är mycket viktig för oss. Den reglerar våra kognitiva funktioner, vårt humör och minskar risken för depression. Har man brist kan man kan bli trött, deprimerad. En brist kan också leda till nedsatta nervfunktion. Man kan tappa berörings och vibrations känsel

B12 kan lagras i levern, faktiskt i flera år. Eftersom kroppen hela tiden behöver ha ett tillskott av B12 är det antagligen därför denna funktion finns. Är man vegan eller vegetarian måste man vara medveten om detta. Värdena kan vara bra i början men blir sedan sämre och sämre om man inte är medveten om risken och kompenserar.

Riskgrupper för B12-brist inkluderar, förutom vegetarianer och veganer, personer med tarmproblem eller sköldkörtelproblem som hypotyreos, och de som genomgått gastric bypass. Kvinnor i klimakteriet bör också vara särskilt uppmärksamma på sitt B-vitaminintag. Särskilt om de lever under stress i sitt privat- och/eller arbetsliv eller under stress från en sjukdom.

En välbalanserad kost, eventuellt kompletterad med multivitaminer, är en bra strategi för att säkerställa tillräckligt intag av dessa viktiga näringsämnen. Det är viktigt att komma ihåg att kropp och själ är sammanlänkade, och att vår kost har en direkt påverkan på vårt fysiska och mentala välbefinnande, särskilt under klimakteriet. Att vara medveten om och ta hand om sitt näringsintag är ett viktigt steg för att navigera genom denna omvälvande tid med styrka och hälsa.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om vad Livsmedelverket skriver om B-vitaminer och andra viktiga näringsämnen.

Jannike Fernström kan du lyssna mer av i avsnitt 303.- D-vitaminets betydelse.

I avsnitt 198.- Hälsan börjar i magen  talar Peter Martin om den viktiga metabolismen.

I avsnitt 177.- Brister och tillskott talar Cecilia Tibell om vad klimakteriet får för konsekvenser för vår förmåga till att ta upp näringsämnen.