177.- Brister och tillskott med Cecilia Tibell
Näringsstatus och hormonbalans hänger ihop. Vi får svårare att ta upp näringsämnen när vi börjar bli äldre vilket kan leda till brist på olika ämnen och dålig näringsstatus. Detta kan ge upphov till en rad symptom som kan förväxlas med hormonbrist och klimakteriebesvär.
Åsa Melin möter Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, i ett samtal om vad brister kan ställa till med och hur de skapas, vad vi kan göra åt dem och varför det kan vara nödvändigt att reda ut vad symptom beror på innan man tar kosttillskott. Du får veta hur förklimakteriet ofta leder till järnbrist, hur sköldkörteln samverkar med östrogen och progesteron, varför B-vitminer och D-vitamin är nycklar till välmående och hur maten kan skapa problem.
Ofta tittar man idag i vården vid provtagning på om man ligger inom ”normalen”. Men även om man ligger inom ”normalen”, kan man ändå ligga så lågt i värden att man inte mår bra. Det kan då vara lätt att det ställs en feldiagnos. Att man exempelvis har sköldkörtelproblem när man i själva verket lider av järnbrist. Att känna sin näringsstatus är därför viktigt för att inte råka ut för feldiagnoser och onödig medicinering. Som sagt: näringsstatus och hormonbalans hänger ihop.
Dessutom talar vi om vad man regelbundet bör ta prover på, hur hormonbehandling kan fördröjas och påverka IBS. Hur lätt är det att uppnå näringsbalans om man behandlas med sköldkörtelhormon eller antidepressiva? Och så frågan många funderat på: varför det är viktigt att bajsa för att levern ska kunna sköta sitt jobb?
Länkar:
Vill du läsa mer om vad och var Cecilia Tibell jobbar med och komma i kontakt med henne?
Cecilia Tibell har varit med och talat om bland annat sköldkörteln i avsnitt 112 och bredare kring hormoner i avsnitt 80 och i avsnitt 81.
Du kan höra mer om tarmar, mående och funktionsmedicinskt tänk med Maria Karlsson i avsnitt 153 och i avsnitt 154