173.- Lev länge och väl med Kerstin Brismar
Varför blir vi känsligare för sjukdomar vid klimakteriet? Vad är det som händer med oss egentligen? Varför debuterar många sjukdomar och gör oss känsligare för allt från sårläkning till allvarligare sjukdomar.
I det här avsnittet får du möta professor Kerstin Brismar som arbetat och forskat kring en mängd livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Kerstin vill dela sin kunskap och hjälpa oss att förstå vad vi kan göra själva och hur vi kan motiveras att minska vår känslighet för sjukdomar vid klimakteriet. Mycket av kunskapen kommer från de blå zonerna där kvinnor är vitala, friska och behåller hälsosam vikt utan mediciner och hormonbehandling.
Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att få effekt av livsstilsförändringar. Du får veta vad som har bäst effekt för att undvika smärta och inflammationer, hur du med små förändringar hjälper tarmen för att få effekter på hela kroppen. En av nycklarna för att leva länge och väl handlar om att du ska prioritera dig själv. Så slår Kerstin hål på en del myter som många av oss lever efter.
Nyfiken på boken Lev länge & väl som Kerstin Brismar skrivit tillsammans med Marit Andersson?
Några spännande länkar som stödjer forskning som Kerstin Brismar refererar till i avsnittet:
Matens betydelse för åldrandet och livslängd
Hur matrestriktion kan påverka hälsan
Intressant information hittar du också på Livsmedelsverkets hemsida
I avsnittet talar Kerstin om Functional medicine. Vill du veta mer om det så lyssna på avsnitt 53 och avsnitt 154. Mer om ämnesomsättning, hälsosam vikt och vin hör du i avsnitt 171.