Tidigare avsnitt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
200.- Hur står det till med Angelica Lindén Hirschberg
Hur står det till med klimakteriet? Klimakteriepodden firar avsnitt 200 med att bjuda tillbaka Professor Angelica Lindén Hirschberg, den första gästen! Hur ser man på klimakteriet idag och hur har detta förändrats de senaste åren? Vilken forskning styr riktlinjer och rekommendationer för behandling och hur påverkar media synen på hormoner? Vi talar om generationen gynekologer som inte arbetat med östrogen och varför allmänläkare inte kan ha prio på klimakterievård. Dessutom, hur och när ska man ta sina klimakteriebesvär på allvar, när ska man sätta in behandling och för vad? Och om sömnbesvär, demens, oro och strikta riktlinjer.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
199.- Nya gynekologer med Hedvig Engberg & Golbarg Vesterlund
Hur ser det ut med kunskapen och inställningen till klimakteriet hos den nya generationen gynekologer? Åsa Melin talar med två nyblivna specialister. Hur ser utbildningen ut, hur är den uppbyggd och hur ser verkligheten ut? Kompetensen idag är stor – men smal. Med specialiseringen kommer också risken för ”stuprörskompetens”. Om du lider av klimakteriesymptom och den gynekolog du vänder dig till är otroligt duktig på bäckenbottenkirurgi men inte arbetat med klimakteriefrågor, är det inte säkert att du blir mycket hjälpt. Och vad gör man om man inte får förtroende för ens gynekolog?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.
198.- Hälsan börjar i magen med Peter Martin
Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt? Eller är det kanske tuvan som välter lasset? Magen är huvudmisstänkt om någon är sjuk eller känner sig energilös och dålig. Har man inte en fungerande mag- tarmkanal är det mycket som kan gå fel. Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin. Han talar om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage. Du får konkreta råd att prova på egen hand. För som min mage mår, så mår jag.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
197.- Funktionsmedicin med Peter Martin
Principen bakom funktionsmedicin är enkel. Man vill förstå de underliggande orsakerna för en sjukdom för att kunna bota och undvika den. Man säger inte nej till den traditionella medicinen. Man kompletterar den. Läkaren Peter Martin är här ledande inom svensk sjukvård. Stress är den största boven bakom dagens hälsoproblem. Men kost och nutrition den mest underskattade parametern i läkningsprocessen – och i det förebyggande. Då nutrition får liten uppmärksamhet i forskning och utbildning finns här en stor okunskap inom sjukvården.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
196.- Utan filter med Betty Wassenius
Hormonkarusellen som börjar snurra i förklimakteriet drabbade Betty Wassenius, tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach, hårt. I teorin har hon all kunskap och bästa förutsättningar att kunna hantera sitt eget klimakterium. ”Jag har tagit del av fakta men det är först nu jag känner hur det är att vara i den hormonella karusellen. Nu är det den kognitiva, känslodelen som drabbar mig. På papper är det en sak men att uppleva det i livet är en annan.” En gripande, modig och öppen berättelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
195.- Universalmedicin med Carl Johan Sundberg
Det kan upplevas som tjatigt med ständigt lovordande av träning och fysisk aktivitet. Men fysisk aktivitet har positiva effekter på ett 50-tal olika områden: blodsocker, blodtryck, hjärt- och kärlsystem, syreupptagningsförmåga, skydd mot demens och många andra. Därför är det en ”universalmedicin” i motsats till ”normala” mediciner som endast siktar in sig på en uppgift. Professor Carl Johan Sundberg på Karolinska forskar om hur vår kropp uppfattar och tolkar vad den upplever när vi är aktiva fysiskt. Och hur den reagerar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
194.- Hälsovård i klimakteriet med Lena Rindner
Distriktssköterskan Lena Rindner såg ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling och i en ny arbetsmetodik. Här är utbildning och information om klimakteriet och vad som händer med kroppen en huvuddel. Och att ha en helhetssyn som också innefattar livssituationen. Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Det är faktiskt inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet. Det är psykisk ohälsa och urinläckage.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
193.- Stark 50+ med Monika Björn
Att klimakteriebesvär påverkas av val av livsstil är klart. Men att vara stark är mycket mer än att lyfta tunga vikter på gymmet, det handlar om hela du. Klimakterieaktivisten Monika Björn, med bas i träning och friskvård, är tongivande i arbetet med att synliggöra och upplysa om klimakteriet. Hon tar upp frågeställningar som berör alla oss kvinnor. Allt från fällor vi ska försöka undvika till vilka lösningar som finns tillgängliga. En stötesten är brist på kompetens och professionellt stöd och hjälp på många ställen i vården.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
192.- Bli din egen doktor med Martina Johansson
Biohacking syftar till att förstå sig själv och ge grundläggande kunskap om hur just din kropp fungerar för att möta dina hälsoutmaningar. Generella hälsoråd fungerar inte alltid bäst. Vi är alla olika. Utgå därför från dig själv och se vad just du mår bra av. Martina Johanson, ingenjör i bioteknik, forskare och författare och välkänd i hälsokretsar beskriver sin metod. Utgå från dig själv!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
191.- Hjärnspöken med David Wakuri
Hjärnspöken kan vara negativa tankar, rädslor och att vi handlar på ett sätt som går emot våra egentliga övertygelser. Till synes vardagliga händelser som att bli ombedd att göra något på jobbet, att irritera sig på sin partner eller något annat kan trigga igång hjärnspöken. Psykolog David Waskuri om detta och om vad vi kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
190.- Skogsbad med Amelie Cardell
Författaren, journalisten och skogsbadsguiden Amelie Cardell ger oss ett nytt verktyg som kan öppna våra sinnen, dämpa stress och hitta lugn. Under ett skogsbad, på japanska shinrin-yoko, saktar du ner tempot och bjuds in till att utforska naturen så att alla sinnen kravlöst stimuleras utan att vi behöver agera. Skogsbad är beroendeframkallande berättar Amelie.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.
189.- Åldrande, sköldkörteln och migrän med Cecilia Tibell
Det här är en fristående fortsättning på avsnitt 188 med doktor Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi. Hon fortsätter bla tala om sköldkörtelproblem och hypotyreos. Dessutom, vad vet man redan idag om åldrande och att fördröja klimakteriet? Livsstilsförändringar med mindre stress och bättre kost kan vara nycklar. Till detta och till att bättre hantera sin migrän som ofta blir värre runt klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
188.- Autoimmuna sjukdomar med Cecilia Tibell
Vid en autoimmun sjukdom producerar kroppen antikroppar mot sig själv. Specialistläkaren Cecilia Tibell om detta, om varför toleransen och motståndskraften sjunker när vi kommer in i klimakteriet. Om östrogenets roll, vad som kan trigga sjukdomarna, hur kroppen reagerar på olika former av stress och hur man ser att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar och hormonbalans. Man har identifierat mer än 140 olika autoimmuna sjukdomar där den vanligaste är underfunktion i sköldkörteln, andra är IBS, MS, Parkinson, flera nerv- och reumatiska sjukdomar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.
187.- Medveten andning med Anders Olsson
Andningen påverkar oss mer än vi funderar över. Vi överlever i veckor utan mat. I dagar utan vatten, men slutar vi andas överlever vi bara några minuter. Detta vet alla, men få vet hur mycket hur mycket din hälsa och liv påverkas av hur du andas. Anders Olsson har blivit hela Sveriges andningslärare genom att skapa medvetenhet kring andningens kraftfulla effekter. Han talar om syrets och koldioxidens roller, hur du minskar risken att få i dig bakterier, kontrollera astma och panikångest samt varför vi kvinnor ofta hamnar i ett dåligt andningsmönster. Men varför i hela friden skall man tejpa igen munnen när man sover?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
186.- Var finns systerskapet? med Monica Buitenhuis
Är vi kvinnor för kritiska när vi betraktar varandra med utseende-, jämförelsehets och måttstockar motsvarande ideal. Många känner sig obekväma på gym och i träningskläder. Vi borde bättre kroka arm och stötta. Monica Buitenhuis arbetar med beteendeförändringar och stresspedagogik för kvinnor med fokus på kost- och träning. I ett utmanande samtal med Åsa Melin ifrågasätts sociala medier, offerkoftan, vad hälsa är, oönskade kilon och vilka normer, ideal och attityder som drivers oss.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
185.- Våga tala om övergrepp med Åsa Kastbom (Publiceras 26/5)
Alltför många har utsatts för övergrepp tidigare i livet som man inte bearbetat. Klimakteriet är ett vägskäl i våra liv. Man tvingas tänka efter. Stanna upp och utvärdera. Vad har hänt vart vill jag med resten av mitt liv? Läkaren och psykiatern Åsa Kastbom arbetar med traumabearbetning av psykiskt- och fysiskt våld.Ofta kan sådana upplevelser hämma din förmåga till närhet, anknytning och lust. Vi talar om vad som går att göra och vilken hjälp det finns att få och varför gemenskap kan vara så kraftfullt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
184.- Underlivsoperationer med Kvinnokliniken
En specialistläkare i gynekologisk kirurgi från en av landets större kvinnokliniker talar om olika underlivskomplikationer som kan leda till operation. Och, kommer man i klimakteriet om man tar bort livmodern? Lider du av smärta, oförklarliga blödningar, läckage, eller något annat obehag i underlivet så är det här avsnittet för dig.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
183.- Metabola syndromet med Fredrik Nyström
Metabola syndromet hänger ihop med övervikt och gärna bukfettma. Över tiden kan detta leda till förhöjt blodtryck, dåliga blodfetter och förhöjt blodsocker. Och sedan till diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Hur det här kopplar till östrogen och vad som händer i kvinnokroppen kring klimakteriet talar professor Fredrik H Nyström om. Dessutom om att litet övervikt verkar vara bäst och att kvinnor lever längre än män.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.
182.- Livskompassen med David Waskuri
Man vill lyckas på alla fronter: arbete, familj, umgänge, fritid. Med höga förväntningar finns risk att tippa över gränsen och drabbas av utmattningssyndrom . Ofta är symptomen lika de man kan uppleva i klimakteriet. Vilka hör hemma i utmattning och vilka kan bero på klimakteriet och spelar det någon roll? Psykoterapeut David Waskuri introducerar verktyget livskompassen som kan hjälpa dig att hitta bättre balans i livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
181.- Jag är tillbaka med Blossom Tainton
Många känner likgiltighet och diagnostiseras med utmattningsdepression. Kan det vara klimakteriet som är orsaken? Många saker händer samtidigt i en kvinnas liv från 45 och framåt Blossom Tainton ingjuter hopp med sin personliga berättelse om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen har gett vika.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
180.- Dina frågor om hormoner & annat med Tord Naéssen
Som upplyst och påläst om klimakteriefrågor kan det ändå bli en annorlunda diskussion när du vänder dig till din husläkare eller gynekolog. Särskilt frågor om hormoner faller inom denna kategori. Varför är det så? Seniora professor Tord Naéssen talar med Åsa om detta och om lyssnarfrågor om sköldkörteln, om smärta, om kinesisk medicin, p-piller, myom och mycket annat.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
179.- Hormoner och depressioner med Ella Hallberg
Med klimakteriet kommer en ökad känslighet för mycket. Det är vanligt att ångest och depression debuterar eller förvärras, speciellt om du kännt av din PMS. Hur depressioner hänger ihop med hormoner och vilka symptom man bör ta på allvar ska vi tala vidare om med allmänläkaren Ella Hallberg. Och om SSRI- kontra hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
178.- Depression & nedstämdhet med Ella Hallberg
Orsakerna till att man känner sig nere och deprimerad kan vara många: stress, hormonsvängningar, sjukdomar som inflammationer, obalans i signalsubstanserna, matsmältning/tarm, sömnproblem etc etc. Att hitta rätt på vårdcentralen under 30 minuter är inte lätt. Läkaren Ella Hallberg talar om orsaker och hjälp vid depressioner och nedstämdhet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
177.- Brister och tillskott med Cecilia Tibell
Att vi får svårare att ta upp näringsämnen när vi börjar bli äldre, kan leda till brist på olika ämnen och en dålig näringsstatus. Detta kan ge upphov till en rad symptom som kan förväxlas med hormonbrist och klimakteriebesvär. Åsa Melin möter Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, i ett samtal om vad brister kan ställa till med, hur de skapas, vad vi kan göra åt dem och varför det kan vara nödvändigt att reda ut vad symptom beror på innan man tar kosttillskott.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet
176.- Antiinflammatorisk kost med Nilla Gunnarsson
Hormonbalans med hjälp av antiinflammatorisk kost? Ja, maten kan göra stor skillnad för dina klimakteriesymptom. Nilla Gunnarsson är kocken som led av dramatiska humörsvängningar, hormonella obalanser och kroniska smärtor som ledde henne ”in i väggen”. Långsamt och metodiskt hittade hon alternativa vägar för sin slutkörda kropp att må bättre när sjukvården inte räckte till.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet