Blodsocker – hur det påverkar oss

blodsocker ewa meurk

344.- Energi & blodsocker med Ewa Meurk

Hur hänger blodsocker, vikt, kolhydrater och energi ihop?

Många av oss upplever att vi lägger på oss kilon som är svåra att får bort när klimakteriet börjar. Även här påverkar hormonförändringarna och den minskande östrogennivån. Ämnesomsättning, metabolism, som tidigare varit något vi inte tänkte så mycket på blir mer väsentligt. Vi behöver förstå hur kroppen lagrar och omsätter energi för att äta och leva på ett sätt som ger en jämn energiförsörjning över dagen utan ett skadligt svängande blodsocker.

Viktuppgång kan vara ett första tecken på att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska. Man har förlorat förmågan att omvandla maten vi äter till energi som tas upp av cellerna och då lagras det som fett på kroppen. Hur kroppen hanterar den energi vi äter är individuellt men hormonet insulin är nyckeln.

Insulinets roll är underlätta att glukosen tas upp av cellerna. När vi äter mat, särskilt kolhydrater, ökar blodsockernivån i blodet. Sedan är det insulinets roll att ”städa undan”, få cellerna att ta upp energin och därmed åter sänka blodsockernivån i blodet.

Högt blodsocker över lång tid är ett tecken på att cellerna kan ha blivit insulinresistenta. Ett tillstånd där kroppens celler inte svarar på insulinet på ett normalt sätt. Kroppen skjuter till mer och mer insulin men cellerna har slutat svara. Det är vad som händer vid Typ 2-diabetes. Ofta hänger det ihop med livsstilen. Men man behöver inte vara överviktig för att ha dessa problem. Smal är inte lika med frisk. Och att gå med höga blodsockernivåer under lång tid kan skada våra hjärt- och kärlväggar och skapa en låggradig inflammation.

Vi behöver förstå hur kroppen lagrar och omsätter energi för att äta och leva på ett sätt som ger en jämn energiförsörjning över dagen utan ett skadligt svängande blodsocker.

Ewa Meurk förklarar sambanden, om faran med blodsockersvängningar, hur vi undviker dem, varför vissa är mer benägna att gå upp i vikt än andra, varför man kan känna sig energilös trots att man äter och vad skillnaden är på hunger och sug.

Den goda nyheten är att alla kroppar kan läka och att det finns många smarta knep. Exempelvis, varför kan en tallrik ägg & bacon som frukost vara bättre för dig än en tallrik frukt, ett glas apelsinjuice, yoghurt och granola?

Intervjun publicerades ursprungligen 230531 som avsnitt 284, .

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ewa Meurck hittar du via hennes hemsida Elitista – Vägen till din metabola hälsa

Och du kan följa henne via Ewa Meurk | Facebook och Hälsoingenjören (@ewa.meurk) | Instagram

Ewa har också varit med i avsnitt 221 Hunger, sug och mättnad och i avsnitt 270 Livsviktigt fett.