En stolt klimakteriekvinna!

stolt klimakteriekvinna anita silden prante

336.- Stolt klimakteriekvinna med Anita Silden Prante

Hur ofta hör man en kvinna säga att hon är en stolt klimakteriekvinna. Stolt över att hon gått igenom klimakteriet? Det borde vara ofta, för visst kan det krävas både kraft och energi för att ta sig igenom.

Trots att hon var en kvalificerad barnmorska med en medicinsk utbildning, förstod inte Anita Silden Prante – eller hennes kollegor – varför hennes kropp, sömn och humör var ur balans. Som de flesta andra kopplade hon bara ihop klimakteriet med vallningar och svettningar och en oregelbunden mens.

Till slut, efter idogt googlade, förstod hon att hon var i perimenopaus. Hon var i början av klimakteriet.

Anita kände ett ansvar i att dela med sig av sina utmaningar, sökande och lösningar. Hon startade instagramkontot @menopausbyanita 2019. Målet var att öka medvetenheten och att utbilda både kvinnor och vårdgivare om de olika aspekterna av klimakteriet. För kunskap dämpar stresspåslaget när man inte vet vad som orsakar ens problem.

Den information hon hittade från Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten kändes inte relevant för henne. Den illustrerades med en sliten, trött och gråhårig kvinna. Och så kände sig Anita inte. Därför gick informationen inte fram.

Idag är Anita 54 år och postmenopausal. Hon vill utvidga perspektivet på klimakteriet för att öka medvetenhet för att kvinnor ska förstå hur mångfacetterat det kan vara. Det är viktigt att slå hål på myter och öka kvinnors kunskap för att dämpa oro samt öka trycket på att vården ska bli bättre.

Anita är kritisk till den nuvarande bristen på kunskap och resurser för att hantera klimakteriet effektivt. Hon pekar på att problemet inte bara är medicinskt utan också kulturellt och strukturellt. Här är restnoteringarna av hormonpreparat som vi har både i Sverige och Norge en del. Detta och bristen och otillräckligheten på  tillgången till hormonbehandling och relevanta vårdtjänster ser hon som en form av könsdiskriminering.

Till detta kommer att i Sverige såväl som i Norge tas att antal produkter bort från högkostnadsskyddet. Det är ganska dyra medikamenter så kostnaden för de enskilda kvinnorna är betydande. Frågan börjar också bli en klassfråga!

Anita Bilden Prante är övertygad om att nästa generation kvinnor kommer att vara bättre förberedda och bättre informerade om klimakteriet. Hon fortsätter att driva frågan framåt, med hopp om att klimakteriet ska erkännas som en naturlig och viktig del av kvinnors liv, fri från stigma och förutfattade meningar

Lyssna på avsnittet

Länkar

Via @menpausebyanita kan du läsa mer om Anita Silden Prantes, hennes bok Menopausboka, hennes kurser och hitta länkar till henne på Facebook och Instagram.

Grieg Foundations forskningsprojekt heter KLAR med fokus på arbetsliv och klimakteriet