Sunt ätande

sunt ätande och matstörningar gisela van der ster
Mattillåtet med Gisela van der Ster

Medicine doktor och dietist Gisela van der Ster talar om sunt ätande och att hjälpa sin egen kropp.

Tänker du ofta på ditt ätande? Tankar som snurrar runt, runt ett visst tema. Har jag förtjänat en bulle? Skall jag prova den här dieten? Varför går jag inte ner i vikt trots att jag bantar? Här kan även träning bli en del. Man tränar för att förtjäna att äta.

Ens upptagenhet av kost och ätande är utmed en skala. Från helt ofarligt till något som kan få mycket allvarliga konsekvenser. Men faktum är att man kan få en diagnos för ätstörning när ätandet invaderar det dagliga livet. Hur är det för dig? Även om du inte känner att du lider av ätstörningar, tänker du litet för mycket på vad du stoppar i dig?

Många tror att det här med mat är svårt och krångligt. Men så är det inte. Man behöver inte krångla till det. I det här avsnittet medverkar medicine doktor och dietist Gisela Van Der Ster som i många år arbetat med att hjälpa patienter att hitta tillbaka till ett normalt förhållningssätt till mat.

Ofta eskalerar det när man kommer in i klimakteriet. Man blir mer missnöjd med hur ens kropp utvecklas. Man börjar med olika dieter och sätt att handskas med mat och ätande.

Med sin långa erfarenhet ser Gisela på ätande, ätstörningar och våra kroppar på ett okomplicerat och naturligt sätt. Kroppen har behov av framförhållning. Den måste lita på att den regelbundet får den energi den behöver. Om vi hoppar fram och tillbaka i vad vi äter måste den förbereda sig på det och skaffa sig reserver. Den måste vara säker på att hjärta och hjärna alltid får den energi den behöver. Den skyddar sig genom att slå ut våra viktiga hunger- och mättnadssignaler. Vi kommer att äta för mycket och onödigt. Kroppen skaffar reserver mot ”magra” tider.

Skaffar vi däremot en rutin om när och vad vi äter kommer kroppen att efter 5 – 6 veckor vänja sig och börja skicka ut hunger/mättnadssignaler. Du frestas inte att fortsätta äta och att få sug som resulterar i onödiga kilon på höfterna.

Och använd tänderna. Tugga! Det är ett sätt att göra att kroppen kan skicka fram hunger och mättnadssignaler.

Kroppen har behov av alla näringsmedel vi varje måltid. Det går inte att äta vissa saker vid ena måltiden och något andra vid en annan. Näringsmedlen kompletterar varandra och hjälper varandra. Vid varje måltid. Det är här den gamla hederliga kostcirkeln eller matcirkeln som den heter idag kommer in i bilden

Vår kropp är ett avancerat system där alla delar spelar sin roll. Det fungerar inte att gå in och försöka påverka en del. Kroppen behöver salt. Den behöver fett och kolhydrater. Den behöver järn och kalcium och mycket mer. Och den behöver dessa kontinuerligt. Man lurar sig själv om man tror att ett visst program under en tid hjälper att nå sina ”ideal”. Vi stör helheten vilket inte fungerar. Det finns ingen quick fix. Bara ett kontinuerligt sunt ätande.

Så, säger Gisela, det är inte så svårt. Låt kroppen få det den behöver när den förväntar sig det. Låt den få lov och möjlighet att fungera som den skall och vill. Din mage kommer att må bra. Dina muskler kommer att må bra. Din hjärna kommer att må bra. Hela du kommer att må bra.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Näringsfysiologen Kristina Andersson hittar du i avsnitt 29 Vikt och hur mår du egentligen?  , avsnitt 69 Fettreducering  och i avsnitt 277 Mat för hjärnan.

Läs Livsmedelsverket näringsrekommendationer