Bromsa åldrandet

bromsa åldrandet katarina ehrenborg

266.- Bromsa ditt åldrande med Katarina Ehrenborg

Att bromsa åldrandet kan låta trist och någonting som man kan ta tag i senare när man är äldre/gammal. Men det är fråga om att må bra idag och i framtiden. Inte att dölja något.

Det finns mycket som påverkar varför vi känner oss och ser äldre ut. Stirrar vi bara på klimakteriet och könshormoner så missar vi andra faktorer. Vi kan påverka en hel del av våra åldersrelaterade krämpor och utseendet genom att förstå hur kropp och psyke fungerar.

I det här avsnittet intervjuar Christina Sundequist fysioterapeuten och forskaren Katarina Steding Ehrenborg, som är aktuell med boken Bättre med åren. Hon reder ut, förklarar och delar forskning, värdefulla tips och tankar inom områdena; balans, mage, hud, hår, muskler och psykiskt mående.

Att luta sig tillbaka och acceptera diffusa tillstånd och att åldern tar ut sin rätt är inte vad Katarina förespråkar.

Sluta aldrig träna balansen. Utmana dig själv till gränsen till att falla. I ett tidigare avsnitt fick vi tipset att stå på ett ben när vi borstar tänderna. En minut på höger ben och en minut på vänster. Gör det svårare genom att blunda.

Tänk litet olika beroende på hur gammal du är. När du är mellan 30-50 har du oftast en så bra balans så du inte tänker på det. Men utmana den! Skogspromenader i ojämn terräng. Lägg in övningar på gymet. Eller borsta tänderna på ett ben.

Varför tappar vi hår och varför blir det grått? Kanske har du brist på ”byggnadsmaterial” som järn eller sköldkörtelhormon. Så ett tips, kolla blodet på vårdcentralen innan du botaniserar på schampohyllan hos frisören.

Katarina talar också om magen och matsmältningen och hur dessa påverkas när vi blir äldre. Om huden och om hur våra muskler åldras och vad du kan göra. De två viktigaste råden är skydda mot sol och håll igång kroppen. Men det finns mer du kan göra.

Visste du t ex att muskelmassa kan minska inflammationer, hur man bäst ”städar” tarmen, hur man får filmstjärnehår, att balansträning handlar om att leka och att den finaste huden får man genom att äta rätt men att det i slutändan handlar mycket om inställning, tacksamhet och lycka?

Men det viktigaste är ändå att du trivs och är lycklig. Det som gör att vi lever längre är inte bara grönsaker och träning. Vi måste ha något som är meningsfullt i livet.

Att du vaknar och känner dig lycklig är en del genetiskt. Kanske 50%. Men sedan beror 10% på omständigheterna och 40% hur man tar sig an livet och hur man hanterar det som händer dig. Stort som smått. Roligt som tråkigt.

Att bli äldre och få vara på jorden är positivt. Att kunna säga: ”Jag har levt så länge att jag fått rynkor och atros. Jag är tacksam!”

Att bromsa åldrandet är en fråga om inställning och attityd.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Mer med och av Katarina Ehrenborg hittar du i avsnitt 253 Hjärtat.

Läs mer om Katarina och hennes böcker

Några andra avsnitt med koppling till åldrande:
· 252 Att bli äldre med Louise Rudberg
· 189 Åldrande Sköldkörtel och Migrän med Cecilia Tibell
· 157 Vacker inifrån och ut med Lena Larje