Hälsovård i klimakteriet

hälsovård i klimakteriet lena rindner

194.- Hälsovård i klimakteriet med Lena Rindner

Nu finns det forskning som visar vilken typ av stöd vi kvinnor mellan 45-60 år vill ha från vården. Och det finns lösningar! Från sin plats i primärvården såg distriktssköterskan Lena Rindner ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling och i en ny arbetsmetodik.

När Lena arbetade som skolsköterska var en av uppgifterna att utbilda och upplysa tonårsflickor om vad puberteten innebär. Samma behov finns definitivt om klimakteriet.

I den arbetsmetodik som tagits fram är just utbildning och information om klimakteriet och vad som händer med kroppen en huvuddel. Och att ha en helhetssyn som också innefattar livssituationen.

Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Intressant nog är det inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet. Det är psykisk ohälsa och urinläckage.  Just urinläckage och torra slemhinnor är otroligt vanligt och påverkar livskvaliteten enormt.

Man är i en sårbar period av livet samtidigt som mycket snurrar på: gamla föräldrar, tonårsbarn, jobbet osv osv. Just många högpresterande kvinnor behöver uppmärksammas på att klimakterieåren är en sårbar tid och att inte riskera att bränna ut sig. Man måste sakta ner och börja prioritera. Ibland kan det vara nödvändigt med drastiska åtgärder och ibland räcker det med förståelse och kunskap.

Den hjälp som vården kan ge varierar från ort till ort och från distrikt till distrikt. Tveka inte att kontakta distriktssköterskan för att få råd och hjälp. Alltför många kvinnor har det svårt alldeles i onödan.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lena Rindners doktorsavhandling: Ökad kunskap och individuellt stöd från primärvården kan minska besvär hos kvinnor under klimakteriet

SFOGs uppdaterade riktlinjer