Tala om och bearbeta övergrepp

 

övergrepp åsa kastbom

185.- Våga tala om övergrepp med Åsa Kastbom

Alltför många har utsatts för övergrepp. Sexuella och/eller vålds och misshandels. Ofta orkar man inte ta upp och bearbeta händelserna. De ligger kvar som ”tysta”, traumatiska -”glömda”- minnen.

Klimakteriet är ett vägskäl i våra liv. Det händer mycket i denna period med barn, partner, föräldrar och vänner. Man tvingas tänka efter. Stanna upp och utvärdera. Vad har hänt vart vill jag med resten av mitt liv? Gamla oförrätter, förträngda händelser eller övergrepp kan bubbla upp och kanske är det nu tid att tala och göra sig kvitt rädsla, skuld och skam.

Åsa Kastbom är läkare och psykiater som arbetar med sexuella övergrepp, traumabearbetning, psykiskt- och fysiskt våld. Hon berättar att nästan alla kvinnor har varit med om något obehag som kan kopplas till sexualitet. För många kan blotta tanken på att gå till gynekologen, på mammografi eller tandläkaren återkalla minnen som inger skräck och skam. Får man tala om det som hänt kan man kanske gå vidare istället för att det blir en grogrund för nedstämdhet, depression eller ilska som hindrar din personliga utveckling. Ofta kan obehagliga sexuella upplevelser hämma din förmåga till närhet, anknytning och lust. Vi talar om vad som går att göra och vilken hjälp det finns att få och varför gemenskap kan vara så kraftfullt för att orka konfrontera övergrepp.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Om du behöver hjälp finns det en mängd olika organisationer och myndigheter beroende på vad just du har blivit utsatt för, om det är akut eller ett äldre trauma, om du vill hjälpa någon annan eller lära dig mer.

Här följer en rad rekommendationer Åsa Kastbom, läkare och psykiater, hjälpt till med: 1177, Polisen, Brottsofferjourernas riksförbund, Novahuset, Storasyster, Kvinnofridslinjen, RFSL Stödmottagning, nxtME, Roks, Stöd efter övergrepp, Unizon, Tjejjouren,1000 möjligheter, Fatta, Tillsammans, BUP, Svenska kyrkan, Wonsa, Alla Kvinnors Hus, Facebookgruppen #allavi

Lyssna gärna på avsnitt 114 med psykolog Sara Burlin som handlar om sorg. I avsnitt 182 hör du terapeuten David Waskuri som ger verktyg för att gå vidare och hitta rätt i sin livskompass.