320.- Mer progesteron, del 2 med Hilde Löfqvist
Östrogendominans och hormonbehandling med progesteron eller gestagen. Ett avsnitt som reder ut begreppen.
Detta är avsnitt nummer 2 där gynekologen Hilde Löfqvist talar om klimakterieproblem, hormonbehandlingar, östrogen, progesteron och gestagen.
Idag är det fortfarande få kvinnor som börjar med hormonbehandling, trots att det kan vara en stor hjälp. Det finns två spöken: Cancer och ”Vi skall klara oss själva”
Rädslan för bröstcancer finns fortfarande hos många. Här behövs upplysning. Att veta vilka risker som faktisk finns för att inte vara rädd för hormonbehandling när man har klimakteriebesvär.
Man säger att ”Det finns ingen evidens att östrogen hjälper mot hjärndimma och depression.” Randomiserade studier i Sverige finns ännu inte. Det behövs fler studier men det finns studier i utlandet som visar på positiva effekter. Bla i Frankrike. Bevisligen har hormonbehandling hjälpt otaliga kvinnor. Använd beprövad erfarenhet!
Det finns starka terapeutiska skäl för hormonhjälp. För många startar problemen redan i 40 -45 årsåldern med perimenopausen. Bara att sova dåligt får konsekvenser. Ingen återhämtning. Stressuppbyggnad. Humörpåverkan.
Sedan finns också en “Window of opportunity”, dvs långsiktig effekter av en hormonbehandling. Bra för hjärta/kärlhälsan. Minskar risken för framtida osteoporos. Bevarar kroppen.
De vetenskapliga beläggen för de positiva effekterna av hormonbehandlingar är avsevärda. Men en hormonbehandling skall ske under överinseende av en kunnig person. En läkare, en sköterska, en barnmorska. Varför inte använda sig av den hjälp som finns? Så, var inte rädd för att få bröstcancer om du mår dåligt.
Hilde talar också om östrogendominans. Östrogendominans är något av ett modeord. Eftersom progesteronet sviktar i i början av perimenopausen så är östrogendominans eller progesteronbrist faktiskt samma sak. Vi får en relativ brist på progesteron.
Besvären drabbar olika, men symptomen kan vara många som svullnad och ömhet i brösten, humörsvängningar, sömnproblem, trötthet osv.
Då hjälper det att återställa progesteronnivån. Antingen med progesteron eller med gestagen. Och då varför inte progesteron om man inte tål gestagen? Men det är viktigt med dosering och en korrekt behandling. Det krävs upplysning och förtroende till läkaren.
Länkar
Lyssna på Hildes podd och hör om olika evenemang hon är delaktig i
I avsnittet talar Hilde talar om en artikel av Emma Beddington om evidens och om att faktiskt må bättre
I avsnittet berörs en artikeln i Läkartidningen om bioidentiskt progesteron
Vi talar om uppropet från SFOGI avsnitt 306 Bioidentiskt progesteron med professor Angelica Linden Hirschberg
Östrogendominans talar gynekolog Hilde Löfqvist om i avsnitt 169 Förklimakteriet och östrogendominans