315.- Magen och hjärnan med Maria Karlsson
Att diskutera magen och hjärnan i ett sammanhang känns kanske inte helt givet. Och att dessutom knyta ihop med hormonerobalans i klimakteriet!
Många lever med ett ”system” med hög tålighet under lång tid. Man mår bra. Man orkar mycket. Plötsligt när man kommer in i klimakteriet börjar symptomen ge sig till känna; mage och matsmältning börjar (små-) krångla. Man upplever ledvärk och ledkrångel. Man börjar få hudbesvär, Och de klassiska klimakteriebesvären dyker upp. Hur vet man vad som är i obalans och vad gör man åt det?
Östrogenet har en antiinflammatorisk effekt. När halten börjar gå ner påverkar det oss. Har man innan klimakteriet varit på gång mot inflammatorisk sjukdom genom exempelvis stress och dålig kost, så blir det etter värre när hormonnivåerna går ner. Man har gått på tunn is tidigare. Nu blir den ännu tunnare.
Vår kropp är ett enormt komplicerat system men i detta avsnitt med Maria Karlsson med bas under många år i näringsterapin koncentrerar vi oss på hjärnan och vår matsmältning och näringsupptagning. Och hur dessa påverkar oss och hur vi kan påverka dem.
Om inte mag- tarmfunktionen fungerar får det konsekvenser för resten av kroppen. Vår matsmältning och näringsupptagning måste fungera för att vi skall få ut näring till hela kroppen. Inte minst till hjärnan.
Och för att den skall må bra måste den få de näringsämnen de behöver. Alltså en bra näringstät kost. Men också vila. Den måste få sömn. Att kunna få möjlighet att regenerera sig.
Maria talar om vad som är viktigt för oss för att må bra. Om hur (inte bara din hjärna) är beroende av att din matsmältning fungerar bra och om hur du kan tänka här. Om hur du som tar hormoner kan underlätta ett bra resultat för dig Om hur du bör tänka runt en näringstät kost. Om övervikt och undervikt. Om varför viltfångade fiskar från friska hav är något att sträva efter. Och om varför smaksättarna är bra för oss och då inte bara för att de ger smak.