274.- Stöttande växter med Lisen Sundgren
Att använda Växter mot klimakteriebesvär kan vara ett intressant alternativ/komplement
Symptom i samband med klimakteriet är mer en regel än undantag. Hur man möter symptomen är olika och ofta vill man börja med små medel. Livsstilsåtgärder är grundläggande men för många räcker inte det.
Hormonersättning är en väg att gå men alla kan eller vill inte ta den. Växtriket bjuder på alternativ som kan lindra både klimakteriesymptom och andra fysiska utmaningar relaterade till åldrande och övergångsåldern. Att använda sig av örter och växter för att hjälpa och bota är verkligen inget nytt. Det har man gjort i 1000-tals år över hela världen. Vårt problem i västvärlden är att vi glömt bort denna uråldriga kunskap.
Christina Sundequist intervjuar kunniga och inspirerande herbalisten och författaren Lisen Sundgren, som reder ut, förklarar och ger många värdefulla tips på tillskott och vilda växter. Att använda växter mot klimakteriebesvär kan vara ett sätt att mildra symptom som värmevallningar, dålig sömn, nedstämdhet, magbesvär, matsmältning, lever, stela leder och skeletthälsa.
Vad sägs om silverax mot vallningar, mild depression, sömnbesvär och torra slemhinnor. Eller salvia mot inflammationer, dålig matsmältning och lever. Rödklöver mot vallningar och benskörhet. Shatavari från Indien för kvinnor i alla åldrar. Bra mot PMS och klimakteriebesvär. Underlättar hormonell balans. Och är bra mot dåligt minne. Eller läkevänderot. Den luktar som gammal skosula men ger god sömn.
Dessutom får du en bonus. Det är välgörande och läkande att vistas i naturen och påta bland växter och örter som du planterat själv i din egen kryddträdgård. Umgänget med växterna har en lugnande effekt. Bli vän med din citronmeliss och din kamomill! Använd växter mot klimakteriebesvär.
Lisen ger råd om hur du kan komma igång.
Länkar
Lisen Sundgren är författare till sex böcker och specialiserad på användning av örter för bättre hälsa. Hon är Natur- och skogsterapiguide, kostrådgivare och nybliven meditationslärare. Dessutom författare med fokus på hur örter kan användas i vardagen. På senare år har det blivit mycket fokus på vilda ätliga växter och hur vi kan ”förvilda” vår matlagning. På hennes hemsida finns länkar till olika podcasts och TV-program där hon medverkat samt hennes kursprogram.
Läs mer om Lisen Sundgren och hennes böcker
Här finns också bra tips och råd för växter som kan ha bra effekt på klimakteriesymptom
Andra avsnitt som kan vara inspirerande på liknande tema är 190 Skogsbad med Amelie Cardell, avsnitt 12 Ayurveda med Eva Forsberg Schinkler och avsnitt 163 Ayurveda med Eva Ulrica Norberg