262.- OT Omtanke med Louise Rudberg
Att stötta och stöttas i klimakteriet kan ge ovärderlig hjälp!
Det är lätt att känna sig mindre stabil och ömtålig i klimakteriet. När östrogenet blir svängigt kommer det att börja hända saker och ting. Personligheten ändras ofta. Förändringar i östrogen- och testosteronhalterna är en faktor. Att man ofta får problem med sömn och det allmänna måendet andra.
Om du lever nära någon som inte mår bra så är det inte alltid lätt att hitta sätt att stötta. På samma sätt kan du själv bli hjälpt. Louise Rudberg och Åsa Melin talar om hur man kan se att någon behöver stöttning och hur man kan tänka och agera. Och hur du själv kan bli hjälpt av en väninna, partner eller vän.
Ofta kommer klimakteriet smygande samtidigt som tonårsbarn genomlider sina hormonstormar och – inte att glömma – ens partner börjar sina hormonförändringar. Även om förändringarna i testosteronhalterna för män är mindre dramatiska än för oss kvinnor. Upplagt för livliga scener i hemmet!
Att klimakteriet tar mycket energi märker man ofta på jobbet. Man orkar inte lika mycket och arbetsuppgifter kan kännas tunga och jobbiga. Louise talar om hur man kan handskas med detta och vara öppen med arbetskamrater och chefer för att få en lättare vardag. Hur man kan göra om man behöver avlastning på arbetsplatsen och hur man kan tala med familjen när du inte längre räcker till.
Öppenhet och kunskap är nyckeln! Och, som Louise säger, ” Våga njuta av livet!”
Ett avsnitt som är för både dig som är mitt i det men också att dela med den som kanske behöver försöka förstå var du befinner dig.
Det här avsnittet publicerades ursprungligen i januari 2021.
Länkar
Läs mer om Louise Edlund Rudberg och hennes arbete
Louise har också varit med i avsnitt 19 Stress och hormonbalans och i avsnitt 23 Mannens klimakterium och symptom