257.- Gynekologen som lyssnar med Louise Broström
Gynekolog Louise Broström om samtal och östrogen mot klimakteriebesvär.
En läkares främsta uppgift är inte alltid att ge patienten läkemedel. Vi behöver alla bli sedda, bekräftade och lyssnade på. För gynekolog Louise Broström är mötet och samtalet viktigt.
Det finns många frågor och funderingar som ingen medicin kan råda bot på. Louise uppmanar sina patienter att våga se klimakteriet som en ny dimension i livet, en kraft och en förändring. När man kommer ut på andra sidan är man i en annan fas av livet. Man har erfarenhet och en mognad som gör att man vågar vara sig själva och vågar ta plats.
Samtidigt är det en process då man känner sig sårbar, skör och självförtroendet vacklar. Man kan ha svårt med sin vardag. Svårt att fokusera på jobbet. Glömma bort vad det är man skall göra. Man är inte helt på tå. Man känner inte igen sig. Man är inte den man varit.
De fysiska besvären som sömnsvårigheter, svettningar, svårigheten att koncentrera sig och att fokusera får lätt självförtroendet att vackla. Att hålla en presentation på jobbet då man svettas och blir röd i ansiktet är inte roligt.
Dessutom kommer klimakteriet i en period som ofta ändå är svår eller åtminstone komplicerad. Man är i karriären, barnen börjar bli vuxna, relationen med ens partner kanske inte är de bästa.
Här kan östrogenet hjälpa mot både fysiska och psykiska klimakterieproblem. Att få tillbaka känslan av att vara sig själv igen. Många kvinnor som kommer till Louise är skeptiska till att ta östrogen. Fortfarande spökar den olyckliga och feltolkade VHI-studien från 2002.
Verkligheten är helt tvärt om. När man följt kvinnor som tagit östrogen i 18 år har man sett att östrogenet skyddar hjärta och blodkärl. Kvinnor som tagit det mådde bättre både fysiskt och kognitivt, var friskare och levde längre än de som inte tagit östrogen. Det finns en liten ökande risk för bröstcancer, men det övergripande resultatet är definitivt positivt för hälsan.
Samtidigt är inte enbart östrogen trollspöt. Vi behöver ha någon att tala med! En väninna eller varför inte en samtalsterapeut. Du är inte ensam om att komma in i klimakteriet. Sök hjälp och råd.
Det är inte heller något trollspö när det gäller sex och sexlust, eller brist på sexlust. En del kvinnor vill inte ha sex medan andra känner en saknad över att inte längre känna lust och bli kåt. Louise talar om detta och om hur man kan förhålla sig till det. Framför allt får vi inte lägga detta som ytterligare en börda på kvinnan. Även mannen har sin andropaus och åldras. En stor fördel för oss kvinnor om vi förstod männens åldrande. Både att han inte är lika spännande som förut och dessutom inte har lika stor sexlust som tidigare. It takes two to tango.
Länkar
Det finns flera intressanta avsnitt som sexuell hälsa. Lyssna på avsnitt 162 Lust och Kroppskärlek med Hanna Möllås
Hjärthälsa kan du hör allt om i avsnitt 253 Hjärtat med Katarina Ehrenborg och i
avsnitt 141 Hjärt- och Kärlsjukdomar med Tord Naessén.
I avsnitt 4B WHI-studien med Angelica Lindén Hirschberg beskrivs varför resultatet blev mycket olyckligt
Louise Broström arbetar med digital klimakterievård på privata klimakterietjänsten womni.se där du också kan söka samtalsterapeut och sexolog.