Efter klimakteriet

efter klimakteriet louise rudberg

252.- Att bli äldre med Louise Rudberg

Vad händer med ens kropp och sinne efter klimakteriet? Klimakteriet kan upplevas som en tydlig markör för att man börjar bli gammal, både till det yttre och inre. Det är inte konstigt att man börjar fundera på vad som kommer hända när hormonerna stillat sig.

Hur man ska förhålla sig till olika aspekter av sin hälsa och vad ska man lägga sin tid och energi på? Coachen och hormonterapeuten Louise Rudberg delar med sig av klienters och sina egna erfarenheter kring vilka beslut som gör skillnad för en bättre och friskare tid efter övergångsåldern.

Vad som händer och hur du mår innan under och efter menopausen är väldigt individuellt. En del seglar igenom utan att märka någonting. Andra upplever problem och obehag under några år som sedan går över. Men för en del upphör problemen – för att sedan komma tillbaka efter 5 – 10 år och man passerat menopaus med råge!

Det är då sällan de fysiska problemen som svettningar och vallningar utan snarare de kognitiva: man blir mer glömsk, man känner sig låg, man får svårt att ta tag i saker. Och man lägger lätt på sig extra kilon.

Det hänger ihop med att kroppen åldras. Insulinkänsligheten minskar. Man fortsätter med samma kost som tidigare men kroppen är inte längre lika förlåtande.

Är det hormoner eller är det livsstilsfaktorer? Eller kanske både och? Stress, kost och näringsintag, dålig sömn. Östrogen är inte svaret på alla problem och det finns många rattar att skruva på.

Louise Rudberg har både professionella och personliga erfarenheter av att handskas med klimakteriebesvär och vad som händer efter klimakteriet.

Louise har själv valt att fortsätta sin hormonbehandling också efter hon fyllt 62. Hur länge skall man fortsätta och hur och när slutar man?

Men som sagt, östrogen är inte svaret på allt. När vi blir äldre blir vi också ofta litet skörare, litet mer stresskänsliga. Louise talar om sitt ”Hälsohjul”:
– Kost/näring
– Arbete
– Relationer
– Sömn
– Stress
– Träning

Hon talar också om torra slemhinnor och sex. Om att navigera i sitt liv så att man mår bra. Välj till det du mår bra av. Välj bort det som får dig att må sämre. För du har ett eget ansvar för hur du utvecklas och åldras.

För, som Louise säger: ”Det är härligt att vara kvinna!”

Lyssna på avsnittet

Länkar

Louise Rudberg kommer du i kontakt med via www.louiserudberg.se och kika in på hennes Facebookgrupp Louise Rudbergs hormonforum.

Louise Edlund Rudberg möter du också i avsnitt 167 Stöd i Klimakteriet , i avsnitt 117 Klimakteriehacks , i avsnitt 23 Mannens klimakterium och symptom och i avsnitt 19 Stress och hormonbalans. Ellen Engvall talar om lymfsystemet i  avsnitt 168  Gynekolog Hilde Löfqvist talar om vad man kan förvänta sig när hormonerna slutat svikta i avsnitt 143. Natalia Cruz talar i avsnitt 233 om Hormonbehandling  och Dr Naomi Flamholc ger svar på många frågor kring hormonbehandling i avsnitt 248 om Klimkateriesymptom och behandling