171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström
Vår ämnesomsättning sjunker när vi kommer in i klimakteriet. Men hur balanserar vi den sjunkande metabolismen?
Litet högre BMI kan vara bra för hälsan. Att ha ett BMI på 28 är bra även om över 25 räknas som överviktiga. Statistiskt sett lever man faktiskt något längre om man har lite vad vi kallar övervikt. Men det beror också på var fettet sitter.
Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser.
Här möter han Åsa Melin och talar om vad som bränner mest energi och vad som skapar förutsättningar för att slippa en farlig ölmage. Hur du genom att frysa kan skapa brun fettväv som ökar förmågan att värma upp kroppen inifrån. ”Frys in vintern” sa redan gammelmormor,
Vilka av alla dieter, fastor och kostråd, fungerar enligt vetenskapen? Fredrik ger sina bästa råd hur du kan öka ämnesomsättningen och metabolismen för att lättare hålla en hälsosam vikt.
Bukfettma är betydligt farligare än de kilona som sitter på exempelvis höfterna och lår för oss kvinnor. Det är kolhydrater vi skall vara försiktiga med. Inte fettet. Det kan vara kontraproduktivt att äta lågkalorimat om man vill hålla energiförbränningen i gång och undvika viktökning. Betydligt mer effektivt att minska på kolhydratintaget. Det är kolhydraterna som är farliga inte fettet.
Satsa på klassisk medelhavskost. Gott och nyttigt.
Länkar
PREDIMED är en stor spansk studie som inkluderade över 7000 spanjorer som hade hög risk för hjärt-kärlsjukdom, men som annars var friska. De tilldelades slumpmässigt en av tre dieter och följdes noggrant. Här visade man att klassisk Medelhavskost är bästa valet om man vill gå ner i vikt och behålla en hälsosam vikt.
I avsnittet talar Fredrik om sin köldstudie och om brunt fett.